Wikidata oppijan ja opettajan työvälineenä

By NASA/USGS – Data source, Public Domain, Wikimedia Commons

Hyödynnä avoimia tietolähteitä opetuksessasi! Tässä seminaarissa pääsit tutustumaan ja kokeilemaan valmiita maksuttomia työkaluja, joilla oppijasi voivat hakea Wikidatasta melkein mitä tahansa tilastoja ja luetteloita oman osaamisensa kehittämiseksi. Mitä kaikkia koirarotuja onkaan olemassa? Ketkä olivat Suomen presidentit? Kuinka suuri oma kotikunta on suhteessa muihin Suomen kuntiin? Mitkä kirjailijat ovat kuolleet yli 70 vuotta sitten (jolloin tekijänoikeus heidän kirjoihinsa on umpeutunut)? Miten oman kaupungin eri tilastot suhtautuvat kansallisiin tai naapurikaupungin vastaaviin? Ja mitä kysymyksiä oppijat itse osaavatkaan esittää datalle…

Wikimedia Suomen ja IT-kouluttajien piirissä toimiva digituutori-opettaja Tero Toivanen tarjoaa pikakurssin Wikidatan ja SPARQL-välineiden käyttöön IT-kouluttajien työpajassa torstaina 22.11.2018 klo 16–19, Business College Helsingissä, Rautatieläisenkatu 5, A-rapun hissillä 4. krs tilat 449a-c. Näillä maksuttomilla työkaluilla opettaja ja oppijat voivat louhia julkista avointa dataa samalla oppien perusasioita tietokannoista, relaatioista ja ohjelmoinnista.

Tero Toivasen esitysdiat SlideSharessa. Teron esityksen ja koko työpajan AC-tallenne (2 tuntia 5 min).

Kolmen tunnin työpaja alkoi alustuksella ja välineiden esittelyllä, mutta pääosa ajasta käytettiin omalla tietokoneella hakujen tekemiseen ja harjoitteluun. Tero ja muut gurut opastivat, joten kukaan ei jäänyt jumiin vaan eteni rivakasti. Oma läppäri mukaan!

Tilaisuus oli maksuton IT-kouluttajat ry:n jäsenille. Muilta perimme 30 € osallistumismaksun. Mahdollisuus liittyä jäseneksi IT-kouluttajat ry:een ja kattojärjestöömme TIVIAan ennen tilaisuutta, jolloin voi osallistua työpajaan maksutta. HUOM! Loppuvuoden jäsenyys on maksuton.

IT-kouluttajat ry:n syyskokous 22.11.2018 klo 19.00–20.00

Yhdistyksen kaikki jäsenet olivat tervetulleita syyskokoukseen, joka pidettiin työpajan jälkeen klo 19–20 samassa paikassa Business College Helsingin tilassa 449 tai etänä osoitteessa https://tivia.adobeconnect.com/itko. Syyskokouksessa käsiteltiin IT-kouluttajat ry:n toimintasuunnitelma ja budjetti vuodelle 2019, valittiin yhdistyksen puheenjohtaja ja hallituksen jäsenet sekä edustajat ja varaedustajat kattojärjestömme TIVIAn liittokokoukseen.