Pikku apulainen taskussasi

CC-BY Mark@Flickr

Elämme aikaa, jolloin monet lapsuuden sarjakuvista, tieteisfiktioista ja TV-sarjoista ovat tulleet todellisuudeksi. Pelle Pelottomalla oli apunaan neuvokas Pikku apulainen. Monella meistä on jatkuvasti mukanaan Pikku apulainen yhdistettynä Maxwell Smartin kenkäpuhelimeen: tehokas minikokoinen tietokone, jolla voimme laajentaa mielemme ja luoda “cyberminän”.

Pikku Apulainen oli alunperin Aku Ankka -sarjakuvassa Akun lamppu, johon Pelle Peloton vahingossa siirsi ajatuksensa. Monet sen toiminnoista ovat jo meille tuttuja ja auttavat arjessa. Enää ei tarvita lompakkoa tai fyysistä pankkiasioimista vaan asiat sujuvat näppärästi pikku apulaisemme avulla. Meillä saattaa olla kokonainen kirjasto piilotettuna laitteeseemme ja voimme etsiä tietoa mistä päin maailmaa hyvänsä riippumatta olinpaikastamme, jos vain toimiva nettiyhteys löytyy.

IT-kouluttajien seminaarissa 5.11.2019 klo 17–19 Business College Helsingin työtilassa 449a–449c tutustuttiin iPhonen vähemmän tunnettuihin sovelluksiin ja palveluihin, joilla tämän supertietokoneen potentiaali otetaan kunnolla käyttöön. Tutustutaan muistiinpanosovelluksiin, joissa koko internet saadaan tehokkaaseen tutkimuskäyttöön ja voidaan luoda automatisoituja työnkulkuja omiin tarpeisiin. Saadaan eri sovellukset toimimaan yhdessä automatisoituina ketjuina niin, että monimutkaiset toiminnot voidaan suorittaa nappia painamalla tai äänikomennoin. Ohjelmoidaan peli, animaatio tai vaikka datankäsittelysovellus puhelimelta poistumatta. Käytetään älykästä kalenterisovellusta, joka ymmärtää myös suomen kieltä. Otetaan puhelimen anturit käyttöön, yhdistetään toimintoja älykelloon ja tarkkaillaan omien elintapojen terveellisyyttä ja unen laatua sekä sydämen toimintaa. Pikku apulaisen kanssa voi myös keskustella ja antaa sille käskyjä erilaisten tehtävien suorittamiseen. Pelle Pelottoman iki-ihana Pikku apulainen saa uusia ominaisuuksia vaikka ehkä sympatiapisteissä häviääkin esikuvalleen.

Kehotettiin tulemaan seminaariin Apple-laitteen kanssa. Koulutuksen veti digituutori Tero Toivanen. Lisäksi Otto Burman kertoi App Inventor -sovellukehityksestä Androidille.

Seminaarin antia

  • Tero Toivasen alustuksen tallenne (1 h, 13 min.)
  • Otto Burmanin alustuksen tallenne (32 min.)
  • Eija Kallialan ottamia valokuvia (Google Kuvat)

Syyskokous

Seminaarin jälkeen klo 19.00 pidetään IT-kouluttajat ry:n sääntömääräinen syyskokous, johon yhdistyksen jäsenet ovat tervetulleita. Syyskokouksessa käsitellään IT-kouluttajat ry:n toimintasuunnitelma ja budjetti vuodelle 2020, valitaan yhdistyksen puheenjohtaja ja hallituksen jäsenet sekä edustajat ja varaedustajat TIVIAn liittokokoukseen. Lisäksi käsitellään sääntömuutosehdotus, jossa mainitaan aiempaa selvemmin IT-kouluttajat ry:n asema TIVIA-yhteisössä sekä lisätään liittokokousedustajien valinta syyskokouksen esityslistalle. Syyskokoukseen voi osallistua myös etänä osoitteessa https://tivia.adobeconnect.com/itko.

IT-kouluttajat ry:n syyskokouksessa käsiteltävät asiat:

  1. Kokouksen avaus
  2. Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
  3. Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
  4. Hyväksytään kokouksen työjärjestys
  5. Vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä liittymis- ja jäsenmaksun suuruus seuraavalle kalenterivuodelle
  6. Valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet erovuoroisten tilalle
  7. Valitaan yksi tai kaksi toiminnantarkastajaa ja heille varatoiminnantarkastajat
  8. Valitaan yhdistyksen edustajat ja varaedustajat TIVIAn liittokokoukseen
  9. Hyväksytään sääntömuutosehdotus
  10. Käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat