Open avoin data
Mistä löydän avointa materiaalia opetukseeni? Mitä kaikkea on tarjolla? Mistä tiedän, mitä saan käyttää ja miten?
Wikipedia on varmasti tuttu, mutta tiesitkö että Wikimedia Commons on varsinainen opettajan aarreaitta? Netti on pullollaan avointa sisältöä, jota voit laillisesti kopioida, muokata ja hyödyntää opetuksessasi. Sinun on vain tiedettävä, mistä avoimen sisällön tunnistaa ja miten sitä löytää.
Netti on pullollaan avoimia tietoaineistoja eli taulukoita ja tietokantoja (esim. avoindata.fi, THL, Pääkaupunkiseutu, Tampere, Oulu, Kansallisgalleria). Tarvitsetko opetukseen ajantasaiset tiedot eri maiden väestöstä, lentoliikenteen määristä, tautien esiintyvyydestä tai vaikka Suomen luonnonsuojelualueista? Nämä kaikki voit löytää avoimena datana, jota voit vapaasti hyödyntää vaikka opetuksessa. Älä rakenna opetustasi keksityn datan varaan, koska aitoa dataa on melkein joka aiheesta saatavilla maksutta.
Entä haluaisitko itse osallistua avoimen yhteiskäyttöisen aineiston tekemiseen? Opetuksen Wikiloikassa teemme Wikikirjastoon avointa peruskoulun opetussuunnitelman mukaista materiaalipankkia kaikkien vapaaseen käyttöön. Tule mukaan!
IT-kouluttajat ry:n seminaarissa 16.2.2017 klo 16.30–18.15 tutustuimme avoimeen opetukseen, avoimeen dataan ja avoimiin lisensseihin sekä vasta käynnistyneeseen Wikiloikka-projektiin. Alustajina Tarmo Toikkanen, Tero Toivanen, Markus Humaloja, Teemu Korhonen ja Kimmo Virtanen. Seminaari järjestettiin Pasilassa Suomen Liikemiesten Kauppaopistossa Helsingin Pasilassa Messukeskuksen vieressä (Rautatieläisenkatu 5, tila 449, 4. kerros). Seminaariin voi osallistua myös etänä Adobe Connect -videoneuvottelussa. Tallenne (1 tunti 49 minuuttia)
- Otto Burman ja Tero Toivanen: Tervetuloa
- Markus Humaloja: Wikioppikirjan rakenne vastaa OPSin sisältöjä
- Teemu Korhonen: Artikkeleiden tekeminen ja kirjan muokkaaminen on helppoa. Kuinka artikkeli luodaan ja miten toisen aloittamaa artikkelia muokataan?
- Tarmo Toikkanen: Avoimet lisenssit ja Creative Commons, jakamisen kulttuuri. LifeLearn -alustan esittely
- Kimmo Virtanen: Wikimedia Suomi
Vuoden 2016 TVT-opettajat perusasteella, toisella asteella ja korkea-asteella palkitaan noin klo 18.15. Tallenne (9 minuuttia)
Seminaarin jälkeen klo 18.45 pidettiin IT-kouluttajat ry:n sääntömääräinen kevätkokous, jossa käsiteltiin vuoden 2016 tilinpäätös (tilinpäätös, talousarviovertailu, toiminnantarkastajan lausunto). Kokoukseen olivat tervetulleita kaikki IT-kouluttajat ry:n jäsenet. Mahdollisuus liittyä IT-kouluttajien yhdistykseen ja samalla kattojärjestö TIVIAan. Vuosimaksu on 64–108 euroa valituista jäseneduista riippuen.