Oppiminen ja innovaatio työelämässä

IT-kouluttajien toisessa syyseminaarissa 20.11.2008 klo 13–17 Haaga-Heliassa käsiteltiin oppimisen ja innovaation suhdetta työelämän näkökulmasta. Aihetta alustamassa olivat alan kotimaiset kärkinimet Yrjö Engeström ja Esko Kilpi.

Yrjö Engeströmin työ toiminnan teorian parissa ja hänen ryhmänsä kehittämä muutoslaboratorio on auttanut lukuisia organisaatioita kehittymään älykkäiksi organisaatioiksi, jotka oppivat omasta toiminnastaan. Muutoslaboratorio on tuonut Suomeen mm. omalääkärijärjestelmän. Nykyisin Yrjö puhuu ekpansiivisesta oppimisesta ja yhteiskehittelystä työssä. Yrjön sivuilla on vaikuttava luettelo tieteellisiä julkaisuja, joihin voit tutustua, tai voit katsoa hänen haastattelunsa Lancasterissa (englanninkielinen).

Esko Kilvellä on pitkä ura Aasian huippuyritysten viestintäkonsultoinnissa. Nykyisin hän konsultoi Suomen suurimpia yrityksiä pääviestinään se, ettei oppimista ja työntekoa voida nykyisessä asiantuntijatyössä enää erottaa toisistaan. Eskolle läheinen teema on tietotyön tietotekniikalle asettamat uudet tarpeet: miten IT, joka tarkoitti ennen informaatioteknologiaa, tarkoittaa tänään yhä useammin interaktioteknologiaa.

Kumpikin asiantuntija piti tiiviin alustuksen päivän teemaan omasta näkökulmastaan, jonka jälkeen päivä jatkui paneelikeskusteluna, jossa yleisö sekä paikan päällä että verkossa pääsi kysymään, kommentoimaan ja haastamaan asiantuntijat.

Osallistuminen oli mahdollista sekä paikan päällä että netin välityksellä. Videokonferenssiin käytettiin ConnectPro-järjestelmää, joten osallistumiseen riitti tietokone, jossa on kaiuttimet, selain ja Flash-liitännäinen. Etäosallistujat voivat kommentoida ja kysyä tekstikeskustelun kautta, joten mikrofoni ei ollut välttämätön.

Seminaarin jälkeen pidettiin IT-kouluttajien syyskokous.

Tilaisuuden materiaalit ja muu jälkipeli

Osallistujia kehotettiin käyttämään blogimerkinnöissä, kuvissa ja muissa sosiaalisen median julkaisuissasi tämän tilaisuuden yksilöllistä tagia itkouluttajat200811.