IT-kouluttajat ry

Käyttäjän Vuokko Kangas blogi

Viime vuonna suuren suosion saanut Koodiaapinen-MOOC alkaa taas!  

No, mikä ihmeen MOOC? 

Mooc on lyhenne sanoista  (Massive Open Online Courseeli  se on kaikille avoin verkkokurssi, jolle voi osallistua lähes rajaton määrä opiskelijoita. Viime lukuvuonna verkkokursseillemme osallistuikin yli 2000 opettajaa. It-kouluttajat yhdessä Aalto-yliopiston ja Innokas-verkoston kanssa mahdollistaa tämän kaikille suomenkielisille opettajille. Nyt aloitamme siis jo kolmannen kerran, ilmoittautuminen on auki ja kurssit alkavat 15.10!

Koodiaapinen on vastaus opettajan hämmennykseen siitä, miten koodausta tulisi uuden OPS:n perusteella opettaa peruskoulussa. Pedagogisilla, vuorovaikutteisilla kursseilla voimme keskustella peruskoulun koodauskysymyksistä kollegoiden ja kurssien vetäjien kanssa.

Kurssilla on neljä eri linjaa:

ScratchJR, joka toimii vain tableteilla ja joka soveltuu erinomaisesti myös lukutaidottomien ja maahanmuuttajataustaisten lasten opetukseen, koska siinä ohjelmoidaan täysin visuaalisilla "palikoilla".

 

 

Sitten on Scratch, joka toimii parhaiten tietokoneilla ja  soveltuu kaikenikäisten koodaukseen. Eniten sitä ovat suorittaneet 3-6-luokkien opettajat.

 

 

Yläkoulun koodaukseen  tarjoamme  Racket- ja Python-linjoja, jotka toki tarjoavat haastetta myös lukiolaisille, opettajille ja alan harrastajille. Koodaaminen on hauskaa, sen tulet huomaamaan! Kurssien suorittamista yhteistyössä kollegan kanssa suositellaan lämpimästi, koska toinen toistensa töiden testaus avaa uusia näkemyksiä ja parit voivat tsempata toinen toistaan. Moni opettaja kehui tehtäviä siitä, että ne sopivat suoraan oppilaiden kanssa käytettäväksi, jolloin opettaja ja oppilaat oppivat tässä yhdessä.  Toki myös kursseillamme on vertaisarvioitavia tehtäviä ja keskustelualueet. 

 

 

 

Tervetuloa koodaamaan ja ilmoittautumaan 15.10 alkavaan 6-8  viikon mittaiseen  koodauskoulutukseen! 

Oheisessa kuvassa on koodiaapisen syksyn verkkokurssin hiominen meneillään! Mukana kurssin eri linjojen  vetäjät, Innokas-verkoston, IT-kouluttajien ja Aalto-yliopiston vetäjät.

Viimeksi muutettu: 
Torstai, 29 syyskuu, 2016 - 11:24


Saimme kuulla viime maanantaina Helsingin Vallilassa mielenkiintoisen casen opettajuuden muutoksesta digiajassa. Markus Humaloja on Vantaan Veromäen koulussa kokeillut uudenlaista urakkaoppimista, jonka onnistumiselle tvt:n pedagoginen käyttö  antaa hienot mahdollisuudet. Kannattaa ehdottomasti katsoa Markuksen esityksestä tehty tallenne täältä.  Itse innostuin Markuksen dioissa esiintyneistä malleista, ja yritin tehdä niistä muistiinpanoja  itselleni. Markuksen tapa järjestää opstus tuntui luontevalta ja kokeilemisen arvoiselta. 

Seuraavaksi saimme kuulla Heli Luokkamäen alustus Vantaan tvt-tuen järjestelystä. Vantaan malli 18 verkkopedosta, jotka jalkautuvat koululle ja ovat auttamassa eri tavoin, osoittautui myös Antti Karetien ja Markus Humalojan esimerkkien valossa sangen toimivalta. 

  Syysseminaaria seurasi Vallilan Business Collegen ICT Campuksella  ja verkon välityksellä  joukko kiinnostuneita, ja varmasti kaikki löysivät uusia ideoita sekä opetuksen että tvt-tuen järjestämiseen omassa työympäristössään. Alustusten jälkeen seurasi vilkas ja aktiivinen ajatustenvaihto, missä tuli erikoisesti esiin TVT-tukihenkilöiden laajempikin verkostoitumisen tarve. 
 

Viimeksi muutettu: 
Torstai, 18 elokuu, 2016 - 15:07

Extraenerginen, riemukas, tajunnanräjäyttävää flowta, kuvailisi varmaan Esa Saarinen, jos olisi ollut mukana IT-kouluttajien seminaarimatkalla Tallinnaan. Tavallisena suomalaisena tyydyn kertomaan, että vuorovaikutus oli ihanan runsasta, jokainen aihe synnytti runsaan pöhinän ja saimme tehtyä huikeita suunnitelmia tulevaan. Kaikki mukanaolleet ovat varmasti paljon viisaampia sekä visuaalisten ohjelmointikielten että pelillistämisen suhteen, ja ennenkaikkea innokkaita avaamaan uusia ovia. Itse olin mukana MOOC:in suunnitteluryhmässä, ja se on jotakin, josta tulemme vielä kuulemaan, koska teimme selkeän työnjaon! Mutta aivan samanlaista intoilua tuntui olevan pelillistämispuolellakin. Kiitos kaikille, ennenkaikkea Eija Kallialalle hienoista matkanjärjestelyistä ja Tero Toivaselle homman johtamisesta ja innostavasta Scratch-sessiosta. Mutta oli mahtavaa tavata livenä somesta tuttua porukkaa ja kuulla hienoja ajatuksianne! 

 

Tänään on myös puheenjohtajamme Teron syntymäpäivä, parhaimmat onnittelut sinulle! Ja tämä ei ole mitään aprillia!

Vuokko Kangas

Viimeksi muutettu: 
Keskiviikko, 1 huhtikuu, 2015 - 11:50