IT-kouluttajat ry

Wikidata oppijan ja opettajan työvälineenä

Hyödynnä avoimia tietolähteitä opetuksessasi! Tässä seminaarissa pääset tutustumaan ja kokeilemaan valmiita maksuttomia työkaluja, joilla oppijasi voivat hakea Wikidatasta melkein mitä tahansa tilastoja ja luetteloita oman osaamisensa kehittämiseksi. Mitä kaikkia koirarotuja onkaan olemassa? Ketkä olivat Suomen presidentit? Kuinka suuri oma kotikunta on suhteessa muihin Suomen kuntiin? Mitkä kirjailijat ovat kuolleet yli 70 vuotta sitten (jolloin tekijänoikeus heidän kirjoihinsa on umpeutunut)? Miten oman kaupungin eri tilastot suhtautuvat kansallisiin tai naapurikaupungin vastaaviin? Ja mitä kysymyksiä oppijat itse osaavatkaan esittää datalle…

Wikimedia Suomen ja IT-kouluttajien piirissä toimiva digituutori-opettaja Tero Toivanen tarjoaa pikakurssin Wikidatan ja SPARQL-välineiden käyttöön. Näillä maksuttomilla työkaluilla opettaja ja oppijat voivat louhia julkista avointa dataa samalla oppien perusasioita tietokannoista, relaatioista ja ohjelmoinnista.

Tero Toivasen esitysdiat SlideSharessa. Teron esityksen ja koko työpajan AC-tallenne (2 tuntia 5 min).

Kolmen tunnin työpaja alkaa alustuksella ja välineiden esittelyllä, mutta pääosa ajasta käytetään omalla tietokoneella hakujen tekemiseen ja harjoitteluun. Tero ja muut gurut opastavat, joten kukaan ei jää jumiin vaan etenee rivakasti. Tuo oma läppäri mukaan!

Tilaisuus on maksuton IT-kouluttajat ry:n jäsenille. Muilta perimme 30 € osallistumismaksun. Voit myös liittyä jäseneksi IT-kouluttajat ry:een ja kattojärjestöömme TIVIAan ennen tilaisuutta, jolloin voit osallistua työpajaan maksutta. HUOM! Loppuvuoden jäsenyys on maksuton.

Työpaja järjestetään siis torstaina 22.11.2018 klo 16–19, Business College Helsinki, Rautatieläisenkatu 5, A-rapun hissillä 4. krs tilat 449a-c. Tilaa on rajatusti, joten ilmoittaudu viipymättä, viimeistään 19.11.2018.

(sivun kuva: By NASA/USGS - Data source, Public Domain, Wikimedia Commons)

IT-kouluttajat ry:n syyskokous 22.11.2018 klo 19.00–20.00

Yhdistyksen kaikki jäsenet tervetulleita syyskokoukseen, joka pidetään työpajan jälkeen klo 19–20 samassa paikassa Business College Helsingin tilassa 449 (ilmoittaudu samalla lomakkeella kuin työpajaan). Syyskokoukseen voi osallistua myös etänä osoitteessa https://tivia.adobeconnect.com/itko. Syyskokouksessa käsitellään IT-kouluttajat ry:n toimintasuunnitelma ja budjetti vuodelle 2019, valitaan yhdistyksen puheenjohtaja ja hallituksen jäsenet sekä edustajat ja varaedustajat kattojärjestömme TIVIAn liittokokoukseen.

 

Tapahtumalaji: