IT-kouluttajat ry

Sosiaalinen media koulutuksessa

Tunnetko sosiaalisen median mahdollisuudet koulutuksessa? Aukeavatko sinulle käsitteet blogi, wiki, web 2.0, yhteisöllinen sisällöntuotanto, RSS, folksonomy, tagcloud, mashing?

Tero Karvinen kertoo wikien ja blogien käytöstä opetuksessa, ja oppilastöiden hyödyntämisestä yleensä.Sosiaalinen media tunnetaan monilla nimillä: sosiaalinen verkko (social web), web 2.0, yhteisöllinen verkko... Monista mainosnimistä huolimatta on kyse yhdestä ja samasta perustavasta muutoksesta - netti on muuttumassa pelkästä julkaisujärjestelmästä paikaksi, jossa yksilöt voivat muodostaa yhteisöjä ja yhdessä tuottaa sisältöä. Tämän muutoksen merkitys koulutukselle ei ole vähäinen: sen lisäksi, että nykyisten opiskelijoiden on tulevaisuudessa itse pärjättävä sosiaalisen webin kiemuroissa (sillä kaikki aikaansa seuraavat yhtiöt blogaavat jo kilvan), voidaan myös uusia opiskelumuotoja ottaa käyttöön tekniikan nyt kypsyttyä.

Tätä kaikkea selvitetään IT-kouluttajien syysseminaarissa, joka järjestetään Helsingissä 16.11.2006 klo 13-17. Seminaarin esitykset lähetetään suorana nettiin, joten osallistua voit myös netin välityksellä mistä päin maailmaa tahansa. Diojen katselun ja esitysten kuuntelun lisäksi voit myös esittää kysymyksiä ja keskustella muiden kanssa.

Paikka: Helsingin liiketalouden ammattikorkeakoulu Helia, Ratapihantie 13, Itä-Pasila, Helsinki (huone 2205, toinen kerros)
Aika: 16.11.2006 klo 13-17.

Syysseminaarin yhteydessä pidetään myös IT-kouluttajat ry:n sääntömääräinen syyskokous klo 17 alkaen.

Seminaari näkyy sosiaalisessa verkossa

Hans Põldoja esittelee tiuhaan tahtiin erilaisia opetusta tukevia web-palveluita.Seminaarin tagi on "itko06":

Jos lisäät omia valokuvia, kirjanmerkkejä tai blogimerkintöjä tilaisuuteen liittyen, käytä tagia "itko06" muiden tagien lisäksi.

Ohjeet etäosallistumiseen

Lähetämme esitykset suorana lähetyksenä Internetiin "streaming mp3"-tekniikalla. Kuuntelua varten riittää tavallinen nettiyhteys ja mikä tahansa mediasoitto-ohjelma, joka osaa toistaa mp3-streameja.

Käytämme Skypeä seminaarin backchannelina. Tämä tarkoittaa, että etäosallistujat (ja monet paikallaolijatkin) ovat mukana Skype-chatissa, joka näytetään videoprojektorilla huoneen seinälle. Näin etänä olevat voivat esittää kommentteja ja kysymyksiä esiintyjille ja käydä keskustelua yleisön kanssa.

Etänä osallistuvien tulisi varmistaa, että heillä on seuraavat ohjelmistot valmiiksi asennettuna:

  • Skype (lisää "tarmotoikkanen" omaan osoitekirjaasi)
  • jokin mp3-streameja tukeva soitto-ohjelma, kuten WinAmp, Microsoft Media Player, iTunes (Mac), XMMS (Linux), Mplayer (Linux) tms.

MP3-streamin osoite sekä linkit esitysdioihin lähetetään Skype-chatin kautta.

MP3-streami avataan käyttämällänne mediasoittimella, tyypillisesti toiminnolla File/Open, ja yllä annettu web-osoite kirjoitetaan osoitekenttään.
Teihin otetaan yhteyttä Skype-chatin muodossa klo 13.00. Jos ette ole tällöin paikalla, lähettäkää Skype-viesti tilaisuuden isännälle (skype-nimi: tarmotoikkanen), niin hän liittää teidät yhteiseen keskusteluun. Jos MP3-streamin kuuntelussa on teknisiä ongelmia, niitä voidaan selvitellä Skype-chatissa. Esityksen äänitallenne tulee editoituna saatavillenne esityksen jälkeen.

Artikkelilaji: